Etiket arşivi: adc

Adc nasıl oynanır?

İlk ve en önemli maddemiz: FARM YAPMAK (Minyon kesmek)! ADC’ nin oyunu taşıyabilmesi için hayati önem taşıyan minyon farmı yapma, her ADC’ nin farz olarak yapması gerekenler arasında. Farm yapın, doğru eşyalar çıkın ve oyunu taşıyın. Unutmayın ki bu oyundaki en temel altın kasma biçimi farm yapmaktır. Ne kadar farmınız varsa o kadar iyisiniz demektir.

Koridor safhasındayken minyonlara son vuruş yapmak son derece önemli. Buna bir şekilde alışmanız gerekiyor. Boş zamanlarınızda özel oyun açıp bol bol pratik yapmanızı öneririz. Hiç eşyanız yokken minyon kesmek ne kadar zor olsa da kaçırdığınız her minyon için küfretseniz haklısınız. Supportunuzla Duo girdiyseniz ya da bir şekilde sesli iletişim kurabiliyorsanız (Skype, TS) belirli aralıklarla supportunuza karşı tarafın ne kadar farm yaptığını sorun. Bunu supportunuza sorma nedeniniz, sizin tamamiyle minyon kesmeye odaklanmanız gerektiğidir. Maçın başında olabildiğince minyon kesin. Harita kontrolü ve diğer analiz gerektiren şeyler supportunuzun görevidir. Unutmayın farm kontrolü sizde, harita kontrolü supportunuzdadır. Bu yüzden supportunuz size bir talimat veriyorsa onu dinleyin. Ve şu da önemli bir dipnot olsun. 15 minyon bir kill demektir. O yüzden kill almaya çok da kafa takmayın. İsterseniz hiç killiniz olmasın, farmınız iyiyse sıkıntı yok demektir. Profesyonel arenada 20 dakikada en az 150 farm yapılır. Bunu da aklınızdan çıkartmayın. Bu sayı çoğunlukla aşılıyor fakat sizin ilk hedefiniz bu olmalı.

Koridorunuzu çok fazla ittirmeyin. Çok fazla önde durursanız, ormancılar için iştah açıcı bir yem olursunuz. Minyon dalgalarının kontrolünü iyi ayarlamanız gerekiyor. Çok öndeyseniz sadece son vuruşları yaparak koridoru sıfırlayabilirsiniz. Ve mümkün olduğunca rakip taraftaki çalıda totem bulundurun ki rakip ittirdiğinde, solo tarafından ani bir ışınlanma ile 3′ e 2 pozisyondan kill ya da killer alın.

Eşya seçimleri olarak ADC’ lerin tipik eşya seçimleri vardır. Gerek A.M.K Kılıcı olsun, gerek Coşku olsun… Belli bir zamanla hasarınızı ve saldırı hızınızı arttırdıktan sonra oyunun gidişatına göre eşya seçmelisiniz. Karşı tarafta çok fazla tank var ise 4. veya 5. eşya olarak Zırh Delme eşyaları tercih etmelisiniz. Tamam, hasarınız ve saldırı hızınız yüksek ama karşısı da bir o kadar tanklaştığı için buna ihtiyaç duyarsınız. Karşıda size odaklanan suikastçi ya da suikastçiler var ise Cıva Yatağan tarzında bir eşya gayet mantıklı bir seçim olacaktır. Bu sayede kitle kontrol etkilerinden kurtulabilir daha uzun süre hayatta kalabilirsiniz. Oyunun son safhalarında Koruyucu Melek çıkmak da saçma değil, hatta çok mantıklı olabilir. Zira bir takım savaşında fazlaca hasar verip öldükten sonra da tekrar dirilip hasar vermeye devam etmek takım savaşını kazandıracak bir etmendir. Ancak şunu da unutmayın. Koruyucu Melek’ in bekleme süresi 5 dakikadır. Yani bir takım savaşında aktif hale geldikten sonra hemen bir takım savaşı daha olursa hiçbir işe yaramayacaktır. Bu nedenle aktif olduktan sonraki zamanı iyi analiz etmelisiniz. Hemen bir takım savaşı olabilir mi ya da ani bir şekilde yakalanabilir miyim? Bunu analiz ettikten sonra Koruyucu Melek’ i satabilir, yerine hasarınızı arttıracak başka bir eşya seçebilirsiniz.

Pozisyon alın ki takım savaşlarında daha çok hasar verebilin. ADC ne kadar hayattaysa rakibe verilen hasar o denli artar. Bunun için supportunuzdan ya da takımınızın tanklarından medet ummayın. Siz pozisyon alabilirseniz zaten takım arkadaşlarınızın sizi korumasına gerek kalmayacaktır. Bu konu çabucak halledilebilecek bir konu değil. Zaten pozisyon alabilen bir ADC her şekilde takıma maçı kazandırır. Bunu sürekli olarak çalışmanız gerekiyor. Her maç durduğunuz yere dikkat edin, tehlikeleri düşünün, pozisyonunuzu alıp hasarınızı verin ve maçı takıma kazandırın.

Lane nedir?

Orta Koridor(Mid Lane)
Üst Koridor(Top Lane)
Orman(Jungle)
Aşağı Koridor(Bot Lane)
Ad=Saldırı Gücü
Adc=Saldırı Gücü Taşıyıcısı
Support=Destek
Ap=Yetenek Gücü
Apc=Yetenek Gücü Taşıyıcısı
Hybird=Yetenek Gücü+Saldırı Gücü
Tank=Tank
OffTank=Yarı tank
Assassin=suikastçı
Skill shot=Yetenek Atışı

LANE(KORİDOR)
Öncelikle üst koridoru ele alalım.Çoğunlukla 2 tankın mücadelesini görürüz.İkiside kendi takımının önünde durup tüm yetenek atışlarını absorbe etmeye çalışır.Kendi takımına gelecek zararı minimuma indirmeyi hedefler,neredeyse tüm hasarı kendi üstüne almaya çalışır çünkü ADC ve APC’sini rahat ettirmeye onları takım savaşında rahat bir pozisyon alarak takım savaşını kazandırmaya çalışır.Genellikle tankın görevi budur.

Orta koridor APC ya da suikastçı karakterler alınır ve orta koridorun görevi zordur hem baskın yememeye çalışmak hem koridorunu iterek karşısındaki sihirdarı darlamaya çalışıcak ve bu kadarda değil ormanda bir hareketlilik gördüğünde yardıma gidicek ve bu kadarda yetmezmiş gibi hem üst koridora hemde alt koridora yardım edecek.Basit bir örnekle ele alalım siz orta koridor oyuncususunuz koridorunuzu ittiniz ve baktınız ki üst koridor oyuncunuz zorda ve karşı takımdaki üst koridor oyuncusu itiyor.Kendi oynadığınız koridoru belli bir süreliğine bırakıp ona yardıma gitmeniz gerekir.(roam)
Helede takım savaşına gelecek olursak.Karşı takımdaki herkes sizin üstünüze çullanacak ve siz onların yetenek atışlarından kaçmayı denerken karşı takımada zarar vermeniz gerekecek
yani diyecek olursak orta koridorun işi zor.

Ormancı tarafsız yaratıkları keserek(orman içindeki canavarlar)seviye atlamaya çalışır genellikle kırmızı ve mavi güçlendirmeyi aldıktan sonra ve bunun yanına da bir orman yaratığını keserek 3.seviye olur.Bundan sonra da karşı takımdaki koridorunu iten bir sihirdara baskın atar ama baskın atmak o kadar kolay değildir.Belli bir seviyedeki oyuncular baskın yememek için kontrol totemi ve normal totemler atarak baskını önlemek ya da baskın olacaksa bile biraz daha erken davranarak alacağı hasarı minimuma indirgemeyi dener ve ormanın görevi bununla da kalmıyor.Baron güçlendirmesi,Ejderhayı almaya çalışır. Tabi bunları almak kolay değildir takımca hareket edilmelidir.Ejderha demişken Eski Ejderha’nın yerini dört Element Ejderi aldı.ve birde kadim ejder. Bu Ejderlerin adları Dağ Ejderi , Alev Ejderi , Bulut Ejderi , Okyanus Ejderi. Her biri katledildiğinde takımınıza güçlü birer kalıcı güçlendirme sağlıyor ve bu aynı türden ejderler katledildikçe bu güçlendirmeler birikiyor. Yani 4 Element ejderlerinin her biri kalıcı etkide bir buf veriyor. Ve bu kalıcı etki her aynı tür ejder kesildiğinde birikiyor.

Dağ Ejderi League of Legends ekibinin tabiri ile Kulelere ve Destansı yaratıklara vurduğunuz hasarı artırarak görev yapma bilincinizi ve gücünüzü pekiştirir.

Dağ ejderi Katledildiğinde Sırasıyla her seviyede %10 / %20 / %30 kulelere ve destansı yaratıklara hasarınız artıyor.

Alev Ejderi

Alev Ejderi takım savaşlarında ve birebir düellolarda rakip şampiyonlara verilen hasarı artırır ve Takım savaşlarında Alev ejderi etkisi olan takımı üstün kılacaktır.

Alev Ejderi alan takım her seviyede sırasıyla %8 / %16 / %24 Saldırı gücü ve Yetenek Gücü artışı etkisine sahip olacak.

Bulut Ejderi

Çatışma dışında hareket hızınızı artırarak gerek global görevlerde gerek team fight öncesi pozisyon alırken manevra kabiliyetinizi güçlendirir.

Bulut Ejderi Katledildiğinde her seviyede sırasıyla +15 / +30 / +45 Hareket hızınızı artırır.(Ç;atışmada Geçersizdir)

Okyanus Ejderi

Okyanus ejderi eksik can ve mananızda büyük bir yenileme etkisi sunuyor Bu özellik Fight öncesi dürtme ve toparlanma kabiliyetlerinizi geliştiriyor.

Okyanus ejderi katledildiğinde her seviyede sırasıyla 18sn / 12sn / 6sn de bir eksik can ve mana değerinizin %10 kada büyük bir değerini tamamlıyor.

Kadim Ejderha
Ejderhalardan aldığınız güçleri belli bir süreliğine arttırır ve gerçek hasar vurmanızı sağlar
Neyse konu çok dağılmadan kendi konumuza geri dönelim.
Alt koridor bu koridorda genellikle 2 kişi oynanır. Destek ve adc şimdi size destek ve adc yi tanıtalım kısaca adc dediğimiz rol bir nevi okçudur. Destek ise adından da anlaşıldığı üzere okçusuna yani taşıyıcısına yardım eden kişidir. Ama işte bu koridoru kazanmakta basit değildir 2 kişinin birbirine uyumlu olması gerekir burada çoğunlukla ipler desteğin ellerindedir ve en büyük görevi belli yerlere totem atmaktır kendilerine gelecek baskını minimuma indirgemek ve haritada ne olup bittiğini görmek ister ona göre adc sine koridorda rahat oyna ya da itebilirsin der ve bu kadarla da değil. Destek adcsini canı pahasına korumalıdır. Şaka yapmıyorum gerçekten canı pahasına korumalıdır çünkü onu koruyamazsan bir şey yapamazsın oyunda sıkılırsın kaybedersin basit bir örnekle açıklayalalım. Destek anne diyelim adc de küçük çocuğu siz çocuğunuzu ne kadar korursanız ne kadar iyi beslerseniz o kadar güçlü kuvvetli olur ve ileride size sahip çıkar. İşte bu durum aynı Destek ve ADC ikilisini anlatıyor. Bende bir destek oyuncusu olarak şöyle diyeyim size adcnizi ne kadar korursanız ve kill imkanı tanırsanız o kadar oyunu kazanma oranınız artar ve oyundan zevk alırsınız.