Etiket arşivi: mid

Orta koridor nasıl oynanır ?

Orta koridor haritanın tam ortasında bulunan ve rakibin ana merkezine en kısa yoldan gitmenizi sağlayan koridordur. Orta koridorda sizin takımınızdan ve rakip takımdan birer kişi karşı karşıya gelerek oynar. Orta koridor iki tarafı da açık olan tek koridordur, bu yüzden lehinize ve aleyhinize birçok gank girişimine hazır olmalısınız.Orta koridorun rakibin ana merkezine giden en kestirme yol olduğunu söylemiştim. İşte bu yüzden bu koridor sadece orada oynayan için değil, takımın diğer üyeleri için de çok önemli. Oyunda belirli bir dakikaya gelindiğinde herkes buraya yüklenip oyunu çabucak bitirmek isteyecektir. Bu gibi durumlarda neler yapmanız gerektiğini yazının ilerleyen kısımlarında açıklayacağım.Oyunun şu an ki metasında orta koridor üzerinde genel olarak kısa sürede yüksek hasar verebilen ve büyü hasarı kullanan şampiyonlar oynanmaktadır. Orta koridorda oynayan şampiyon; oyunun sonunda, takımın hasar verme ve rakip takımın mobilitesine zarar verme gibi önemli görevleri üstlenmek zorundadır. Seçilen şampiyonunun mutlaka yüksek CC ve hasar verme özellikleri bulunmalı, kaçma ve kovalama gibi şeyleri en üst düzeyde yapmalıdır.
Orta koridor genel olarak cs yani farm yapma üzerine kuruludur. Bu lane’e uygun olan şampiyonlar ‘’farma aç’’ dediğimiz iş yapması için iyi bir build’i olması gereken şampiyonlar olduğundan oyuncuya çok iş düşer. Yeteneksiz bir mid lane oyuncusu rakip takımı hasarsız bırakarak oyun dengelerini kendi takımının aleyhine çevirebilir.Birçok orta koridor şampiyonu yüksek hasar ve CC içeren yeteneklere sahiptir. Bu da sizi takım savaşlarında etkili kılar. İyi bir kitle kontrolü ile rakip sizden üstün olsa bile onlara hiç beklemedikleri anda saldırıp, en iyi oyuncularını saf dışı bırakabilirsiniz. Oyunun daha erken dakikalarında ise ortada bulunmanızın avantajını da arkanıza alarak top ya da bot lane’e iyi ganklar alabilir ve takımı az da olsa rahatlatabilirsiniz.
Kısacası orta koridorda oynayan bir oyuncunun üstüne çok fazla yük binmektedir. Takım savaşlarını sırtlamak ve rakibe hasar verme işleri kolay değildir. Bu yüzden eğer oyuna yeni başladıysanız midden uzak durmanızı tavsiye ederim. Eğer yeteri kadar kasamazsanız, oyunun kaderinde büyük değişimlere yol açarsınız…

Lane nedir?

Orta Koridor(Mid Lane)
Üst Koridor(Top Lane)
Orman(Jungle)
Aşağı Koridor(Bot Lane)
Ad=Saldırı Gücü
Adc=Saldırı Gücü Taşıyıcısı
Support=Destek
Ap=Yetenek Gücü
Apc=Yetenek Gücü Taşıyıcısı
Hybird=Yetenek Gücü+Saldırı Gücü
Tank=Tank
OffTank=Yarı tank
Assassin=suikastçı
Skill shot=Yetenek Atışı

LANE(KORİDOR)
Öncelikle üst koridoru ele alalım.Çoğunlukla 2 tankın mücadelesini görürüz.İkiside kendi takımının önünde durup tüm yetenek atışlarını absorbe etmeye çalışır.Kendi takımına gelecek zararı minimuma indirmeyi hedefler,neredeyse tüm hasarı kendi üstüne almaya çalışır çünkü ADC ve APC’sini rahat ettirmeye onları takım savaşında rahat bir pozisyon alarak takım savaşını kazandırmaya çalışır.Genellikle tankın görevi budur.

Orta koridor APC ya da suikastçı karakterler alınır ve orta koridorun görevi zordur hem baskın yememeye çalışmak hem koridorunu iterek karşısındaki sihirdarı darlamaya çalışıcak ve bu kadarda değil ormanda bir hareketlilik gördüğünde yardıma gidicek ve bu kadarda yetmezmiş gibi hem üst koridora hemde alt koridora yardım edecek.Basit bir örnekle ele alalım siz orta koridor oyuncususunuz koridorunuzu ittiniz ve baktınız ki üst koridor oyuncunuz zorda ve karşı takımdaki üst koridor oyuncusu itiyor.Kendi oynadığınız koridoru belli bir süreliğine bırakıp ona yardıma gitmeniz gerekir.(roam)
Helede takım savaşına gelecek olursak.Karşı takımdaki herkes sizin üstünüze çullanacak ve siz onların yetenek atışlarından kaçmayı denerken karşı takımada zarar vermeniz gerekecek
yani diyecek olursak orta koridorun işi zor.

Ormancı tarafsız yaratıkları keserek(orman içindeki canavarlar)seviye atlamaya çalışır genellikle kırmızı ve mavi güçlendirmeyi aldıktan sonra ve bunun yanına da bir orman yaratığını keserek 3.seviye olur.Bundan sonra da karşı takımdaki koridorunu iten bir sihirdara baskın atar ama baskın atmak o kadar kolay değildir.Belli bir seviyedeki oyuncular baskın yememek için kontrol totemi ve normal totemler atarak baskını önlemek ya da baskın olacaksa bile biraz daha erken davranarak alacağı hasarı minimuma indirgemeyi dener ve ormanın görevi bununla da kalmıyor.Baron güçlendirmesi,Ejderhayı almaya çalışır. Tabi bunları almak kolay değildir takımca hareket edilmelidir.Ejderha demişken Eski Ejderha’nın yerini dört Element Ejderi aldı.ve birde kadim ejder. Bu Ejderlerin adları Dağ Ejderi , Alev Ejderi , Bulut Ejderi , Okyanus Ejderi. Her biri katledildiğinde takımınıza güçlü birer kalıcı güçlendirme sağlıyor ve bu aynı türden ejderler katledildikçe bu güçlendirmeler birikiyor. Yani 4 Element ejderlerinin her biri kalıcı etkide bir buf veriyor. Ve bu kalıcı etki her aynı tür ejder kesildiğinde birikiyor.

Dağ Ejderi League of Legends ekibinin tabiri ile Kulelere ve Destansı yaratıklara vurduğunuz hasarı artırarak görev yapma bilincinizi ve gücünüzü pekiştirir.

Dağ ejderi Katledildiğinde Sırasıyla her seviyede %10 / %20 / %30 kulelere ve destansı yaratıklara hasarınız artıyor.

Alev Ejderi

Alev Ejderi takım savaşlarında ve birebir düellolarda rakip şampiyonlara verilen hasarı artırır ve Takım savaşlarında Alev ejderi etkisi olan takımı üstün kılacaktır.

Alev Ejderi alan takım her seviyede sırasıyla %8 / %16 / %24 Saldırı gücü ve Yetenek Gücü artışı etkisine sahip olacak.

Bulut Ejderi

Çatışma dışında hareket hızınızı artırarak gerek global görevlerde gerek team fight öncesi pozisyon alırken manevra kabiliyetinizi güçlendirir.

Bulut Ejderi Katledildiğinde her seviyede sırasıyla +15 / +30 / +45 Hareket hızınızı artırır.(Ç;atışmada Geçersizdir)

Okyanus Ejderi

Okyanus ejderi eksik can ve mananızda büyük bir yenileme etkisi sunuyor Bu özellik Fight öncesi dürtme ve toparlanma kabiliyetlerinizi geliştiriyor.

Okyanus ejderi katledildiğinde her seviyede sırasıyla 18sn / 12sn / 6sn de bir eksik can ve mana değerinizin %10 kada büyük bir değerini tamamlıyor.

Kadim Ejderha
Ejderhalardan aldığınız güçleri belli bir süreliğine arttırır ve gerçek hasar vurmanızı sağlar
Neyse konu çok dağılmadan kendi konumuza geri dönelim.
Alt koridor bu koridorda genellikle 2 kişi oynanır. Destek ve adc şimdi size destek ve adc yi tanıtalım kısaca adc dediğimiz rol bir nevi okçudur. Destek ise adından da anlaşıldığı üzere okçusuna yani taşıyıcısına yardım eden kişidir. Ama işte bu koridoru kazanmakta basit değildir 2 kişinin birbirine uyumlu olması gerekir burada çoğunlukla ipler desteğin ellerindedir ve en büyük görevi belli yerlere totem atmaktır kendilerine gelecek baskını minimuma indirgemek ve haritada ne olup bittiğini görmek ister ona göre adc sine koridorda rahat oyna ya da itebilirsin der ve bu kadarla da değil. Destek adcsini canı pahasına korumalıdır. Şaka yapmıyorum gerçekten canı pahasına korumalıdır çünkü onu koruyamazsan bir şey yapamazsın oyunda sıkılırsın kaybedersin basit bir örnekle açıklayalalım. Destek anne diyelim adc de küçük çocuğu siz çocuğunuzu ne kadar korursanız ne kadar iyi beslerseniz o kadar güçlü kuvvetli olur ve ileride size sahip çıkar. İşte bu durum aynı Destek ve ADC ikilisini anlatıyor. Bende bir destek oyuncusu olarak şöyle diyeyim size adcnizi ne kadar korursanız ve kill imkanı tanırsanız o kadar oyunu kazanma oranınız artar ve oyundan zevk alırsınız.