Kategori arşivi: League of Legends

Meta nedir Nasıl takip edilir ?

League of Legends her zaman güncel ve düzenli olarak da güncellenen bir oyun. Yeni gelen yamalarla birlikte bazı şampiyonların güçleri azaltılırken (Nerf) bazılarının güçleri de arttırılır (Buff) Bu değişiklikler de doğal olarak belli bir terimi ortaya çıkartır. Bu değişikliklere Meta adı verilir.
Meta, güçlenen şampiyonların belli olduğu, güçsüzleştirilenlerin belli olduğu bir havuzdur diyebiliriz. Güçlü şampiyonları Metadan takip eder, ona göre karakter seçimleri yaparız. Metayı takip etmenin en önemli faydası da budur zaten. Her şampiyonun belli avantajları vardır fakat bazı şampiyonlar daha öne çıkacağından, Meta takip edilir ve ona göre oyunlarınızda güçlenen şampiyonları seçip, güçsüzleştirilenleri de tercih etmeyip kazanma ihtimalinizi arttırırsınız.Peki Metayı nasıl takip edebiliriz? Pek çok yerden takip etmek mümkün. League of Legends şampiyonluk ligleri vardır. Türkiye’ de de devam eden bir lig vardır. (Beşiktaş E-Spor, Dark Passage, Super Massive) gibi takımlar mevcuttur. Aynı zamanda bu ligler yurt dışında da vardır ve bu ligleri resmi Riot Games kanallarından takip edebilirsiniz. Bunu takip etmenin yolları da twitch.com veya youtube‘dan canlı yayınlardan birini tercih edip izlemek. Önemli kısıma gelelim. Burada olan maçlarda profesyonel oyuncular her zaman Metadaki şampiyonları oynarlar. En güçlüler banlanır, kalan en güçlüleri en erken seçmeye çalışırlar. Yapmanız gereken oynadığınız koridorda tercih edilen şampiyonları tercih etmek. Seçilen şampiyonlar her zaman güçlü ve kazanma ihtimalini arttıracak şampiyonlar olduğu için profesyonel arenayı takip etmek çok önemlidir. Sadece şampiyonları kontrol etmeyin, takım oyunlarına, takım savaşlarına bakıp bir çok bilgi edinebilirsiniz.Bir başka Meta takip etme yolu da internet siteleridir. Bunun için yapılmış birçok internet sitesi vardır. B meta şampiyonlarını araştırabilirsiniz.
Metayı takip etmek oyununuzu kolaylaştırır. Yama değişikliklerini kontrol etmek farkındalığı arttırır. Bu yüzden yama notlarını okumadan geçmeyin.

Adc nasıl oynanır?

İlk ve en önemli maddemiz: FARM YAPMAK (Minyon kesmek)! ADC’ nin oyunu taşıyabilmesi için hayati önem taşıyan minyon farmı yapma, her ADC’ nin farz olarak yapması gerekenler arasında. Farm yapın, doğru eşyalar çıkın ve oyunu taşıyın. Unutmayın ki bu oyundaki en temel altın kasma biçimi farm yapmaktır. Ne kadar farmınız varsa o kadar iyisiniz demektir.

Koridor safhasındayken minyonlara son vuruş yapmak son derece önemli. Buna bir şekilde alışmanız gerekiyor. Boş zamanlarınızda özel oyun açıp bol bol pratik yapmanızı öneririz. Hiç eşyanız yokken minyon kesmek ne kadar zor olsa da kaçırdığınız her minyon için küfretseniz haklısınız. Supportunuzla Duo girdiyseniz ya da bir şekilde sesli iletişim kurabiliyorsanız (Skype, TS) belirli aralıklarla supportunuza karşı tarafın ne kadar farm yaptığını sorun. Bunu supportunuza sorma nedeniniz, sizin tamamiyle minyon kesmeye odaklanmanız gerektiğidir. Maçın başında olabildiğince minyon kesin. Harita kontrolü ve diğer analiz gerektiren şeyler supportunuzun görevidir. Unutmayın farm kontrolü sizde, harita kontrolü supportunuzdadır. Bu yüzden supportunuz size bir talimat veriyorsa onu dinleyin. Ve şu da önemli bir dipnot olsun. 15 minyon bir kill demektir. O yüzden kill almaya çok da kafa takmayın. İsterseniz hiç killiniz olmasın, farmınız iyiyse sıkıntı yok demektir. Profesyonel arenada 20 dakikada en az 150 farm yapılır. Bunu da aklınızdan çıkartmayın. Bu sayı çoğunlukla aşılıyor fakat sizin ilk hedefiniz bu olmalı.

Koridorunuzu çok fazla ittirmeyin. Çok fazla önde durursanız, ormancılar için iştah açıcı bir yem olursunuz. Minyon dalgalarının kontrolünü iyi ayarlamanız gerekiyor. Çok öndeyseniz sadece son vuruşları yaparak koridoru sıfırlayabilirsiniz. Ve mümkün olduğunca rakip taraftaki çalıda totem bulundurun ki rakip ittirdiğinde, solo tarafından ani bir ışınlanma ile 3′ e 2 pozisyondan kill ya da killer alın.

Eşya seçimleri olarak ADC’ lerin tipik eşya seçimleri vardır. Gerek A.M.K Kılıcı olsun, gerek Coşku olsun… Belli bir zamanla hasarınızı ve saldırı hızınızı arttırdıktan sonra oyunun gidişatına göre eşya seçmelisiniz. Karşı tarafta çok fazla tank var ise 4. veya 5. eşya olarak Zırh Delme eşyaları tercih etmelisiniz. Tamam, hasarınız ve saldırı hızınız yüksek ama karşısı da bir o kadar tanklaştığı için buna ihtiyaç duyarsınız. Karşıda size odaklanan suikastçi ya da suikastçiler var ise Cıva Yatağan tarzında bir eşya gayet mantıklı bir seçim olacaktır. Bu sayede kitle kontrol etkilerinden kurtulabilir daha uzun süre hayatta kalabilirsiniz. Oyunun son safhalarında Koruyucu Melek çıkmak da saçma değil, hatta çok mantıklı olabilir. Zira bir takım savaşında fazlaca hasar verip öldükten sonra da tekrar dirilip hasar vermeye devam etmek takım savaşını kazandıracak bir etmendir. Ancak şunu da unutmayın. Koruyucu Melek’ in bekleme süresi 5 dakikadır. Yani bir takım savaşında aktif hale geldikten sonra hemen bir takım savaşı daha olursa hiçbir işe yaramayacaktır. Bu nedenle aktif olduktan sonraki zamanı iyi analiz etmelisiniz. Hemen bir takım savaşı olabilir mi ya da ani bir şekilde yakalanabilir miyim? Bunu analiz ettikten sonra Koruyucu Melek’ i satabilir, yerine hasarınızı arttıracak başka bir eşya seçebilirsiniz.

Pozisyon alın ki takım savaşlarında daha çok hasar verebilin. ADC ne kadar hayattaysa rakibe verilen hasar o denli artar. Bunun için supportunuzdan ya da takımınızın tanklarından medet ummayın. Siz pozisyon alabilirseniz zaten takım arkadaşlarınızın sizi korumasına gerek kalmayacaktır. Bu konu çabucak halledilebilecek bir konu değil. Zaten pozisyon alabilen bir ADC her şekilde takıma maçı kazandırır. Bunu sürekli olarak çalışmanız gerekiyor. Her maç durduğunuz yere dikkat edin, tehlikeleri düşünün, pozisyonunuzu alıp hasarınızı verin ve maçı takıma kazandırın.

Üst koridor nasıl oynanır ?

Top Lane, yani üst koridor; dayanıklılığın ön planda olduğu ve bana kalırsa tercih şekline göre oyunun kaderini belirliyebilecek bir lane. Aslında oyundaki çoğu şampiyonu üst koridorda görebiliriz. Bahsetmek istediğim şeyde aslında bu Nişancı ve Destek seçimleriniz sınırlı, Orta koridor seçimleriniz sınırlı ancak Üst koridorda işler bu şekilde yürümüyor, Şampiyon havuzunun en aktif olarak kullanıldığı yer üst koridordur.En önemlisi şampiyon bilgisi. Oynayacağınız şampiyon hakkında bilmediğiniz hiç bir şeyin olmaması gerekiyor. Ve tabiiki karşınızdaki şampiyon için de geçerli bu. Eğer karşınızdaki şampiyonun yetenek kitini bilmiyorsanız başarı şansınız oldukça düşecektir.İlk olarak Jungler tehditinden bahsetmek istiyorum. Koridorun uzun olması sebebiyle gank potansiyeli yüksek bir koridordur üst koridor. Yanınızda sizi koruyacak bir desteğiniz de yoktur(Bitkinlik, Kalkan vs.) bu yüzden yapayalnızsınızdır ve tek dostunuz altınızdaki şampiyonun mobilliği hariç “sıçra”dır. Bunuda öyle bol keseden kullanamazsınız çünkü bekleme süresi yüksektir. Bu yüzden totem kullanmalısınız.

Destek nasıl oynanır ?

Öncelikle Merhaba arkadaşlar. Herkesin bildiği gibi, League of Legends oyununun Türkiye serverinde destek oyuncusu kıtlığı çekiliyor. Olanlarında çok azı bu işi kapmış. Ben de burda size nasıl oynamanız gerektiğini anlatacağım. Herşeyden önce şununla başlayalım. Build ve Rünler tek başlarına oyunu kazandırmaya yetmez. “Rünü dizdim buildi dizdim internetten, şimdi kazanırım oyunları” olayını aklınızdan çıkarın.
Destekken dikkat etmeniz gereken bir nokta, ilk 3 level gereksiz yere agrasifleşmemeli, en azından 3 lvl olmayı beklemelisiniz. Bunlar olurken, karşı adc yi haraslamayı unutmayın.Eğer ikinizden biri ölecekse, kesinlikle adcnin kurtulması daha önemlidir. Adc ne kadar yaşarsa o kadar hasar verir yani ölmemelidir.
Eğer çok fazla geride kaldıysanız ve kule altına çekilmeniz gerektiyse, adc nin rahat farm alabilmesi için kule altındaki minyonları kesmesine yardım edin. Alamayacak gibiyse siz alın. Bu şekilde dahada gerilemekten kurtulursunuz.
Düşmanlarınız koridorunuzda yoksa, akıllı işaretlerle yada sohbet üzerinden olmadıklarını bildirin, herşey için geç olmadan…
Bir support oyuncusunun gözü daima haritayı kontrol etmelidir. Minumum 3 saniyede bir bakmalı düşman haraketlerini izlemeli ve olası baskınların nereye gideceğini ekibine bildirmelidir.
Sona gibi, janna gibi kırılgan supportlarla oynarken çalıdan çıkmanızı pek tavsiye etmiyorum. Ama bir threshle bir leonayla oynarken sürekli kendinizi göstermeli ve rakibi geri çekilmeye mecbur bırakmalısınız.
Ayrıca supportun en önemli itemi keşiftaşıdır.
Ejderha gibi, baron gibi önemli NPC’lerin etrafında sürekli bir görüşünüz olması, ani bir baskınla onları düşmandan almanıza yardımcı olacaktır. Bu yüzden önlerini boş bırakmayın ve totemleri daha bitmeden yenileyin.Takım savaşı durumunda itme, çekme, susturma gibi engelleyen yetenekleriniz varsa, bunları düşmana saldırmak için değil adcnizi düşmandan uzak tutmaya çalışırken kullanın.
Sakın ama sakın unutmayın sizin öncelikli görevleriniz haritaya totem atmak ve adcnizi KORUMAKTIR.

Orta koridor nasıl oynanır ?

Orta koridor haritanın tam ortasında bulunan ve rakibin ana merkezine en kısa yoldan gitmenizi sağlayan koridordur. Orta koridorda sizin takımınızdan ve rakip takımdan birer kişi karşı karşıya gelerek oynar. Orta koridor iki tarafı da açık olan tek koridordur, bu yüzden lehinize ve aleyhinize birçok gank girişimine hazır olmalısınız.Orta koridorun rakibin ana merkezine giden en kestirme yol olduğunu söylemiştim. İşte bu yüzden bu koridor sadece orada oynayan için değil, takımın diğer üyeleri için de çok önemli. Oyunda belirli bir dakikaya gelindiğinde herkes buraya yüklenip oyunu çabucak bitirmek isteyecektir. Bu gibi durumlarda neler yapmanız gerektiğini yazının ilerleyen kısımlarında açıklayacağım.Oyunun şu an ki metasında orta koridor üzerinde genel olarak kısa sürede yüksek hasar verebilen ve büyü hasarı kullanan şampiyonlar oynanmaktadır. Orta koridorda oynayan şampiyon; oyunun sonunda, takımın hasar verme ve rakip takımın mobilitesine zarar verme gibi önemli görevleri üstlenmek zorundadır. Seçilen şampiyonunun mutlaka yüksek CC ve hasar verme özellikleri bulunmalı, kaçma ve kovalama gibi şeyleri en üst düzeyde yapmalıdır.
Orta koridor genel olarak cs yani farm yapma üzerine kuruludur. Bu lane’e uygun olan şampiyonlar ‘’farma aç’’ dediğimiz iş yapması için iyi bir build’i olması gereken şampiyonlar olduğundan oyuncuya çok iş düşer. Yeteneksiz bir mid lane oyuncusu rakip takımı hasarsız bırakarak oyun dengelerini kendi takımının aleyhine çevirebilir.Birçok orta koridor şampiyonu yüksek hasar ve CC içeren yeteneklere sahiptir. Bu da sizi takım savaşlarında etkili kılar. İyi bir kitle kontrolü ile rakip sizden üstün olsa bile onlara hiç beklemedikleri anda saldırıp, en iyi oyuncularını saf dışı bırakabilirsiniz. Oyunun daha erken dakikalarında ise ortada bulunmanızın avantajını da arkanıza alarak top ya da bot lane’e iyi ganklar alabilir ve takımı az da olsa rahatlatabilirsiniz.
Kısacası orta koridorda oynayan bir oyuncunun üstüne çok fazla yük binmektedir. Takım savaşlarını sırtlamak ve rakibe hasar verme işleri kolay değildir. Bu yüzden eğer oyuna yeni başladıysanız midden uzak durmanızı tavsiye ederim. Eğer yeteri kadar kasamazsanız, oyunun kaderinde büyük değişimlere yol açarsınız…

Ormancı ile nasıl oyun taşınır ?

Eğer kendinizi bulunduğunuz ligdeki oyunculardan yüksek görüyorsanız ve bu ligden bazı yeteneksiz oyuncular yüzünden çıkamıyorsanız bu konu tam size göre..

Öncelikle kendinize bir rol belirlemeli ve bu rolde sürekli olarak oynamalısınız. Zamanla bu rolde kendinizi geliştirerek bir oyunu belkide uygun herolarla tek başınıza taşıyabilirsiniz.

Gelelim hangi rolü seçmeniz gerektiğine. Ben Orman rolünü öneriyorum. Eğer ormandaysanız takımınızda çok büyük etkiler yaratabilir attığınız başarılı baskınlarla sadece skor değil rakibe büyü harcatarak takım arkadaşlarınıza katkıda bulunabilirsiniz. Etkili baskın atmak için sürekli koridorları takipte kalıp büyü harcayan rakiplerin koridoruna öncelik gösterebilirsiniz. Bir de counter jung olayı var tabi bu durumu rakip takımın ormancısı oyunun ileri dakikalarında güçlü olabiliyorsa oyunun erken dakikalarında ona ormanda sıkıştırmalar yaparak ormanındaki büyük canavarları çalarak kasılmasına engel olabilirsiniz.
Eğer rakip ormancı biraz daha baskın yonelik erken dakika şampiyonuyla ‘lee sin gibi’ bu seferde onun ormanındaki görüşleriniz sayesinde ona yakın oynayarak onun desteğe gittiği sırada arkasından giderek counter baskın denilen olayı yapabilirsiniz.

Eğer takım arkadaşınız çok fazla itiyorsa ve sizde takım arkadaşınıza baskına gitmekte zorlanıyorsanız ninja baskın denilen olayı uygulayabilrisiniz bu olaydada takım arkadaşınızın bulunduğu koridorun ‘top-bot da uygulanabilir’ kulenin altından sinsice çimene girerek orada 20-30 saniye civarı bekleyip takım arkadaşınıza pasif oynamasını söyleyebilirsiniz böylece rakibin her hangi bir boş anında üzerine atılarak rakibe büyü harcatabilir yada öldürebilirsiniz.

Minyon Dalgası Kontrolü Nasıl Yapılır ?

Push(İttirmek)
Hızlıca minyon dalgasını itmek
Tabi ittirmek o kadar basit bir şey değil yanlış iterseniz baskın yiyebilirsiniz.
Minyon kontrolünü karşınızdaki sihirdara verebilirsiniz.
Hangi durumlarda itmeliyiz ?
Karşımızdaki kişiyi kule altına sıkıştırmak istiyorsak.
Derin totem atmamız gerekirse.
Global görev yapacaksak
Can ve mana değerlerimizi yenilemek istiyorsak.
Takım savaşına girmeden önce yapılabilir ama yanlış bir şekilde yaparsanız takım savaşını vermenize sebep olabilir.
Koridor sıfırlama nedir ?
Minyonların hepsini hızlıca temizleyerek kendi minyonlarınızı kuleye öldürmektir,koridor sıfırlamanın amacıysa oyunun ilk başındaki gibi minyonların koridorun ortasında savaşmasını sağlamaktır.
Slow Push(Yavaş ittirmek)
Oyunun ileri dakikalarında yapılır takım savaşına girmeden önce minyonlarda 3 tane büyücü minyon kalana kadar keserek bırakmaktır kendi minyon sayınız fazla olmalı ama yavaşça minyonlar kendi kendine yavaşça iter.
Rakip minyon dalgasına giderse 5v4 takım savaşında önde olursunuz gitmezse minyonlar birikceği için kuleyi alabilir.
Frezee(Minyon dalgasını dondurmak)
Rakip minyonlar sizin minyonlarınızdan fazla ise canı fazla olan minyonlar yerine son vuruş beklersiniz ve minyonlar orada donmuş gibi savaşır ve siz güvenli bölgede rahatça minyon alabilirsiniz. karşınızdaki kişi sizin güvenli bölgenize minyon almak için gelirse sizin ormancınız güzel bir baskınla size skor verir.

Hızlı Lig Atlamanın Yolları

9 ALTIN DEĞERİNDE KURAL
1)Hatalarınızdan ders çıkarın.
Aynı hataları tekrarlamamaya çalışın.
Ölürseniz sizin hatanız başkasının değil takım arkadaşlarınıza suç atmayın.
Maç tekrarlarınızı izleyin hatalarınızdan ders çıkarın.
Sadece skor odaklı oynamayın FARM önemli!!
Global görevlere önem verin.
Geriye düşerseniz güvenli bölgede oynayın.(Kule altı vb..)
Çeşitli avantajlar yakaladığınızda kullanın.(ejderha,baron,skor vb..)
2)Eşya dizilimi önemli
Her eşyanın ne işe yaradığını öğrenmeyi deneyin.
Şampiyonunuzu seçtikten sonra karşınızdaki şampiyona göre eşya dizilimlerinizi düşünün.
Rün ve kabiliyetlerinizi düzeltin önem gösterin.
3)Gereksiz yere sohbet’i kullanmayın.
Takım arkadaşlarınıza olumsuz cümleler söylemeyin hatta gerekirse pozitif cümleler ile moral vermeye çalışın.
Küfür etmeyin.
Size küfür edildiğinde susturma seçeneğini kullanın.
4)Şampiyon seçimi ban ekranı
En fazla 2 koridor oynayın ve oynadığınız koridorda ustalaşmaya çalışın.
Her zaman zor şampiyonları oynamayı denemeyin basit şampiyonlar deneyin.
Unutmayın siz oynadığınız şampiyona ne kadar hakim olursanız counterpick yeseniz dahi o koridoru kazanabilirsiniz.
5)Her zaman gelişmeye özen gösterin.
Fazla oyun atın.
Şampiyonların yeteneklerini kavrayın.
Profesyonel oyuncuları izleyin.
6)Yama notları’na dikkat edin
Hangi şampiyonun güçlendip zayıflatıldığına bakın.
7)Totem ve Mini Harita
Nerelere totem atılması gerektiğini öğrenin.
Mini haritayı 4-5 saniyede bakmaya çalışın.
Haritayı izleyerek takım arkadaşlarınızı uyarın.
8)Oyunlardan sonra küçük aralar verin
Kalkıp gezebilirsiniz evin içinde ya da su içebilirsiniz bu sizin dikkatinizi yeniden toplamanıza yardımcı olacaktır.
Oyunu kaybettiyseniz sinirliyseniz sinirleriniz yatışana kadar mümkünse oyuna girmeyin.
9)Sinirlenmeyi bırakın
Tilt olup moralinizi bozmayın bu sizin oynunuzuda etkiler.
Oyuna odaklanın.
Birisi skorunuzu alırsa sövmeyin.

Rün Nasıl Dizilir ?

Arkadaşlar genellikle kullanılan bazı rünler vardır bende bir kaç rün sayfasını sizinle paylaşmak isterim ama tabiki her zaman rün böyle olacak diye bir şey yok.
Sürekli değişen ve gelişen bir oyun oynuyoruz sonuç olarak neredeyse her ay meta değişiyor şampiyonlara kasılan eşyalar rünler kabiliyetler bu yüzden sadece çoğunlukla kullanılan rünleri sizinle paylaşıyorum.klasik ad rünfull tank rünad ormanap ormanap vs adap vs apad tank ad saldırı hızı

Lol Türkiye Şampiyonluk Ligi En İyi Oyuncular Ve Performansları 2017

League of legends Türkiye şampiyonluk liginde heyecan bütün hızı ile devam ediyor. Takımları ile birlikte mükemmel performanslarını ortaya koyan oyunculardan espor severlerin karşısına çıkmaya başladı. 2017 Lol şampiyonluk ligi sezonunda, mücadele eden 10 takımın karşılaşmalarını kaçırmamanızı öneririz.

İşte Türkiye şampiyonluk liginin en iyi performans sergileyen beş oyuncusu.
Destek Dumbledoge (SUP) : Super Massive takımında mücadele eden destek rolü oyuncusu, görevini başarıyla yerine getiriyor. Sezon başından beri doğru tercihleri ile nişancısını korumayı başaran esporcu, Zyra, Karma ve Malzahar seçimleri ile sıkça karşımıza çıktı. 6.0 KDA oranı ve %66′ lık skor katkısı ile takımına eşlik eden oyuncu gerçekten takdiri hakediyor.

Nişancı Zeitnot (SUP) : Koridordaki koruyucusu Dumbledoge ile birlikte listeyi girmeyi başaran esporcunun bireysel performansı da gerçekten mükkemmel. Varus, Ashe ve Jhin tercihleri ile 2017 sezonunda sıkça karşımıza çıkan esporcunun, 5.5 KDA oranı, dakika başına 8.9 minyon kesme ve %64′ luk skor katkısı bulunuyor.

Orta koridor Naru (SUP) : Yerli Faker olarakta adlandırılan oyuncunun inişli çıkışlı performansının ardından nihayet yükselişe geçtiğini görmek sevindirici. Bu sezon 5.1 KDA oranıve %60′ lık skor katkısı ile oynayan oyuncunun, orta koridor bulma sıkıntısı çekilen Türkiye liginde kötüler arasında iyi olduğunu söylemek mümkün.

Nişancı Madness (CRW) : Bu sezon kötü bir başlangıç yapan oyuncu, performansını yükseltmeyi başardı. Zeitnot ile birlikte Mvp listesine girmeyi başaran genç esporcunun, 4.6 KDA oranı, dakika başına 9.0 minyon kesme oranı ve %68′ lik skor katkısı olduğunu belirtmekte fayda var.

Nişancı Killers (GS) : Tel tel dökülen Galatasaray espor takımında belkide kendini oyuna verenn tek oyuncu olarak göze çarpan Killers, bireysel performansı ile en iyi beş oyuncu arasına girmeyi başardı. 4.3 KDA oranı, dakika başına 8.2 minyon ve %61′ lik skor katkısı ile oynayan esporcu, Ashe ve Caitlyn tercihlerinde sık sık bulunuyor.

Heyecanın zirvede olduğu ve ilk kez üç puan sistemiyle yarışan Lol Türkiye şampiyonluk liginde, birbirinden değerli oyuncular elbet mevcut. Özellikle yabancı esporcu transferinin trend olduğu ligimizde, en iyi beş oyuncunun Türk olduğunu görmek, takımların bu trend’ den vazgeçmelerine yardımcı olacaktır.